luni, 29 martie 2010

Chermeaza moldoveneasca la MIRTV

Dupa ce Moldova a scapat (sper pentru totdeauna) de o guvernare care, pe langa faptul ca era la culmea incompetentei si a disperarii intelectuale, mai avea si marele pacat sa se numeasca comunista, dar si sa faca uz de metode KGB-iste pentru a guverna (a se citi, fura), "plaiul nostru mioritic" a inceput sa inregistreze progrese la capitolul dialog extern. Nu ca nu ar fi existat dialog dupa anul 2001. Dimpotriva, acesta a fost foarte avansat, numai ca nu cu cine ne intereseaza pe noi. "Big brother"-ul comunist, vorbea de dezvoltarea relatiilor cu Romania, prin Bruxelles. Acesta era discurs pentru debutanti, caci, defapt, se vedea cu ochiul liber ca relatiile noastre cu Bucurestiul treceau prin Moscova.
De cand noul ministru de externe al Moldovei, a inceput campania sa de "briefing" de tara in Occident, Moldova incepe sa aiba un pic mai multa vizibilitate in cabinetele diplomatice ale mai multor state europene. Nu foarte multa, totusi. Sa ramanem rezonabili si pragmatici si s-o mai terminam cu infatilitatile, cum ca maine aderam la UE sau si mai mult, ne unim cu Romania. Nu fac mai multe comentarii la acest capitol. Trec direct la ce ma doare pe mine.
Am aderat mai nou la o deviza, poate ateista, dar care spune ca totul in lume are o explicatie. Pornind de la aceasta ipoteza ajung sa scred ca vizibilitatea semi-invizibila a Moldovei in Europa a atacat sangele Rusiei. Mai nou, acesta urca in capul lor (al rusilor) la fel cum mercurul urca in termometru la 2000C°.
Anumite cercuri pseudo-stiintifice KGB-iste de la Moscova se fac curioase de evolutia relatiilor dintre Romania si Moldova. La fel, ajunge subiectul si in vizorul Mirtv-ului. Deci,concluziunea mea e ca la Kremlin problema fierbe.
Am vazut aceasta emisiune si am inceput sa plang. Nu. Nu pentru ca Moldova e in vizorul KGB-ului. Povestea aceasta o cunosc inca din fasa si nu ma mai socheaza. Glandele mele lacrimogene, insa, devenise sensibile la argumentele pe care le invocau moldovenii prezenti in emisiune vizavi de relatiile Moldovei cu Romania. Sau poate ca ar fi mai corect sa vorbesc despre veleitatea argumentelor acestora, atunci cand incercau sa scrasneasca printre dinti ca Moldova e o parte din cultura si istoria romaneasca si ca relatia dintre aceste doua state este "une donnée naturelle", in limba lui Sartre. Numai ca, vezi, Doamne, nu e suficient sa spui ca e natural, dar trebuie sa mai si argumentezi de ce e natural.
Noua veche problema. Adica, Moldova si Romania, nu insa si fara Rusia. Noua si mai vechea problema. Adica, specialisti care se duc sa ne reprezinte si care ne fac cel putin de ras, daca nu de plans, in fata intregului mapamond. Nu o sa va povestesc in detaliu toata emisiunea. Ma opresc doar la un aspect important legat de prestanta reprezentantilor nostri. Cei care ne reprezentau si care “s-au deplasat special de la Chisinau la Moscova” (ca sa ce? ca sa ne faca de ras, pardon) ca sa participe la emisiune, erau destul de bine informati la capitolul date si cifre istorice. In schimb sufereau de lipsa de oxigen geopolitic, fara de care datele acestea istorice devenisera niste elemente sterile in toata traectoria pe care incercam noi de ani buni sa o descoasem.
Si atunci am inteles. Patetismul din noi ne blocheaza creierul pana la absurd. In lumea noastra onirica e frumos sa traiesti dar mai ales sa auzi ca “in decembrie ne vom uni cu Romania”, “in 2013 vom fi in UE” iar, peste zece ani “vom fi un stat in UE, dezvoltat si prosper”. Vom fi oare asa ca Belgia,de astazi? Offfff! Pai cum sa nu ne ia lumea de trogloditi, la aceste spuse? Pai cum sa nu rada rusu’ de noi, pigmeii, daca nu suntem capabili decat sa aberam fara a consulta (sau a infrunta) realitatea.
Rusia chiar va scapa osul din gura asa cum incearca sa ne faca sa credem, politicienii nostri sau pseudo-analistii nostri? De unde acest loc “onorabil”, acordat subit Moldovei in mass-media rusa? Si, de ce oare nu invatam si noi sa iesim din prapastia patrulatera in care ne-a inchis un sistem educational care are la radacini scoala serala de partid? Sa cucerim si noi un loc onorabil in loc de unul “onorabil” in mass-media si in mintea, macar si a rusului.

2 comentarii:

  1. Foarte interesant...nu stiam atat de mult despre raportul Moldova-Mosca, mai ales la ordinea zilei. Am o intrebare totusi. Stiu in general de raporturile de submisiune a tarilor din Est, inclus Romania in timpul comunismului ( ma refer la jumatatea de secol, incepand dupa al II razboi modial si terminand du anii '90). Sunt sigura ca o relatie asa de stransa nu se intrerupe numai printr-o Perestroica, fie ea cat de eficienta possibila. Dar, ma intreb, de ce ar fi Moldova tara prealeasa pentru "subjugare" de catre Mosca, din nou? Care ar fi interesul? De ce nu ar incerca Mosca sa acapareze una dintre tarile din Nord, deja mai prospere decat Moldova, iar din punct geo-politic mai interesante...stiu ca Russia inca pune ghiara si acolo, pe la frontierele alea si din cand in cand mai izbucneste vreun razboi din cauza trasportarii a gazelor, dar acolo este clar interesul. Clar si limpede cum este si razboiul in Irak purtat de USA fara nici o justificare ( unicele date pe care le stim cu siguranza este ca USA a sterminat 100 000 de civili, femei, copii, tineri care nu au purtat nici o vina)...intrebarea este, care este interesul Moscovei in tarisoara asta vai de capul ei, bi-limba romana-russa, populara si tradizionala,gingasa si saraca, Moldova?

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci, Geo, de acest comentariu provocator :). Prezenta Rusiei in aceasta zona este o problema de actualitate in fiecare zi de la inceputul secolului 18, incoace. (Daca te intereseaza problematica o sa-ti dau niste referinte. Numai sa-mi amintesti.) Intrebarea ta este foarte interesanta si ea poate face obiectul cercetarii a zece teze de doctorat. Deci, din start te avertizez ca ceea ce o sa-ti spun eu aici va fi foarte sumar. Este evident ca problematica aceasta nu poate fi redusa la contextul geopolitic din jurul anului 1989. Acesta nu a facut decat sa reactiveze sau sa faca vizibil un proces istoric initiat de secole. Hai sa ne intoarcem cu exact 50 de ani urma evenimentelor de la 1989, din Europa centrala si orientala. Nici o surpriza ! Aceeasi problematica exista sub alta forma, materializata in diabolicul pact Ribbentrop-Molotov. Sau, hai sa ne intoarcem cu exact doua secole in urma, la Pacea de la Bucuresti. Regasim aceleasi elemente definitorii ale problemei.
    Iar, ca sa raspund rapid la intrebarea ta despre interesul Rusiei de a tine sub jug Moldova: raspunsul cel mai simplu si arhicunoscut ar fi controlul spatiului Marii Negre si a Balcanilor. Producand artificial situatii conflictuale in aceasta tara care se numeste Moldova, Rusia nu face altceva decat sa vizeze mai departe. Pe ea, de fapt si de drept, nu Moldova o intereseaza. Tara aceasta nu este decat o poarta spre toata Europa orientala si spre Balcani, inclusiv. Moldova, altfel spus, este o momeala. De ce nu vizeaza Rusia state mai bogate decat Moldova ? Pai, pe ea nu bogatia Moldovei o intereseaza. Cand pui in capcana o bucatica de carne ca sa prinzi soarecele, nu pui ceea ce ai mai bun. Alegi, eventual, o bugatica aromata de sunca. Ei uite ca Moldova asta e ! O bugatica aromata de sunca de care se foloseste Rusia cand iese la vanatoare prin spatiul danubiano-pontic.

    RăspundețiȘtergere