duminică, 7 martie 2010

Cum? Nu ti-a placut?

Nu. Asta i-am raspuns. Mie imi place, imi spune el. In fiecare dimineata imi rezervez cel putin o jumatate de ora pentru cafea. In fiecare dupa-amiaza, repet si respect traditia de dimineata. S.a.m.d. Am de facut exact 31 de miscari pe zi. Deschid calculatorul si il inchid. Asta cat face, ma intreaba el. Doua, zic, daca e sa ne dezicem de sistemul un ciclu, o miscare. Apoi, continua cu entuziasm, daca imprim o foaie ajungem la trei. Da, zic. Si daca din greseala am imprimat un text, altul decat cel bun, arunc foaia. Ei, vezi ca ajungem la patru miscari. Deci, daca asa stau lucrurile reimprim textul bun, dar nu inainte de al cauta in cele trei dosare de pe calculator. Uite ca am ajuns la sase miscari. Cat mi-a luat? Exact doua ore si jumatate, imi spun dintii sai uniformi si albi ca varul de pe casa bunicii.
Asa e,zic, si simt ca vocea-mi se impiedica in drum spre buze. Am remarcat ca nu a ars scoala cand ai invatat aritmetica, ii spun cu umor si amor si ii zambesc frumos. Asa m-a invatat maica-mea. "Sa zambesti frumos, dragul mamii, si sa nu uiti sa fii politicoasa". Cum sa uit? Mai ales cand am in fata mea acest monument care degaja atata importanta prin parul proaspat gelat si coltul cartii de vizita care se iveste usor din buzunarul drept al camasii semnata "Lacoste".
Nu vreau sa fiu indiscreta, dar ma mananca din zori ca o carie o intrebare. Cat costa aceste 31 de miscari pe zi? Cumulate lunar, ma intreaba el, radicandu-si cu importanta spranceana frumos coafata. Acest individ degaja un fel de violenta, pe care regretatul nostru prieten Bourdieu ar numi-o simbolica si, care imi topeste toata fiinta. Nu stiu daca de suparare pentru ca incep sa inteleg sau de farmec pentru ca nu mai inteleg nimic. Mai sa fie. Pe luna, zic. Ah, asta e durerea voastra a tuturor celor din afara sistemului, zice el amestecandu-si cuvintele cu parfumul de la acelasi creator ca si camasa. Criticati mereu din invidie, din sentiment de neputinta si insucces. Dar ce inseamna succes? Einstein ar fi dat sapte mii patru sute douazaci si noua de definitii ale succesului. Si apoi continua, desi mai bine nu o facea. Net? Mai sa fie, zic.
Patru mii. Asta a fost ultima fraza pe care am auzit-o.
In capul meu a inceput rascoala. Imi imploram neuronii sa se calmeze, dar degeaba. In doua fractiuni de secunda am obtinut rezultatul. 4000/22*31=5.87. A se adauga, nu MDL si nu RON. Nici macar USD. A se adauga EUR. Atata primesti daca imprimi o foaie. Atata primesti cand cauti documentul potrivit pentru imprimare. Atata primesti daca bei o cafea.
Dar oferta nu e valabila oriunde si nu pentru oricine. Sistemul nu il alinta pe primul venit. Daca vrei sa beneficiezi de oferta nu e nevoie sa intinzi sase ani in doctorat, facand tot felul de munci penibile, poate un pic mai putin decat cele enumerate mai sus, ca sa-ti finantezi opera. Reteta de succes? Simpla dar nu simpla. Daca esti idiot de tot, s-ar putea sa ratezi trenul. Daca ai invatat la scoala o lectie din cinci, poate sa-ti ajunga ca sa prinzi trenul. Dar daca mai si stii sa faci glume in limba regatului din vestul european, succesul e garantat. Iar ca sa fii sigur suta la suta ca reusesti, nu uita gelul de par si nu uita sa-ti depilezi mainile. Mai ales e valabil pentru barbati, caci da foarte bine. Sa ai mainile depilate iti tradeaza spiritul rigurozitatii. Si asta se plateste bine. Chiar daca depilatul mainilor, in sens propriu, este un act de superficialitate, in viziunea marilor administratii, el are un cu totul alt rol. Acesta este oglinda sufletului care hiberneaza in tine. Prin ea se reflecta splendoarea geniului adormit de oboseala muncii in serviciul EU-lui (la) propriu.
Deci, nu-ti place? Nu. Esti fraiera, mi-au suerat dintii varuiti ca peretele de nord al casei bunicului.
Poate...
(va urma)

3 comentarii:

  1. ... deci cind spuneai tu ca apare cartea pe rafturi ?

    RăspundețiȘtergere
  2. hmm, foarte interesant, doar ca un pic m-am pierdut in pasajul despre epilatul mainilor :D

    RăspundețiȘtergere
  3. E o metafora folosita cu scopul de a scoate in evidenta importanta superficialitatii adusa pana la absurd.

    RăspundețiȘtergere